Become An Expert
Log In

Vergelijking tussen de MiniMed 780G en Tandem Control IQ

Apr 29, 2022
 

Er zijn op dit moment veel verschillende closed-loop systemen op de markt. De meest populaire keuze wereldwijd is de MiniMed 780G of het Tandem Control IQ systeem. In dit artikel vergelijk ik de voor- en nadelen van beide systemen op 5 vlakken:

  1. de insulinepompen (MiniMed 780G <=> Tandem t:slim X2)
  2. de infusiesets (Medtronic <=> Tandem)
  3. de sensoren (Guardian 4 <=> Dexcom G6)
  4. de algoritmes (SmartGuard <=> Control IQ)
  5. en de resultaten (TIR, TBR & tijd in automodus)

Op die manier zal je een duidelijk beeld krijgen waar de belangrijkste verschillen zitten tussen de 2 systemen, zodat je kan beslissen welk systeem het beste is voor jou of voor je patiënt.

Opgelet: in België is enkel de MiniMed 780G terugbetaald voor mensen met type 1 diabetes! Het Tandem Control IQ systeem is enkel beschikbaar in studieverband voor een beperkt aantal patiënten.

 



1. De insulinepompen: de MiniMed 780G ten opzicht van de Tandem t:slim X2

De belangrijkste verschillen tussen deze Tandempomp en MiniMed pomp zijn:

  • de Tandempomp heeft een moderner uiterlijk en is iets kleiner/dunner dan de MiniMed pomp. Aangezien je de pomp continu bij jou moet dragen, is dit een heel belangrijk voordeel! 
  • de Tandempomp heeft wel een bijkomende luer lock ter hoogte van de katheter, op 5 cm van de pomp, wat misschien minder mooi is dan de katheterconnecter aan de pomp zelf bij de MiniMed pomp. 
  • bij Tandem is het vullen van het reservoir een pak ingewikkelder, omdat je ook eerst nog de lucht uit het reservoir moet halen, en het vullen van het reservoir met een naald en een spuitje moet gebeuren. Daarbij wordt er bij Tandem verondersteld dat je dit om de 3 dagen doet in plaats van om de 6 dagen bij MiniMed.
  • de Tandempomp moet je dagelijks opladen met een microUSB kabel bijvoorbeeld in de auto of aan de PC, terwijl je bij de MiniMed pomp ongeveer 1x/week de batterij moet vervangen.

Beide pompen hebben een zeer intuïtief menu. De Tandempomp is de enige pomp waar je zowel de parameters van de basale insuline, als van de bolusinsuline op hetzelfde tijdsblok moet aanpassen in de insuline-instellingen. Dat is dus wel even wennen. 

Een ander groot verschil is dat deze pomp met Control IQ eigenlijk vooral goed ingeburgerd is in Amerika, waar die al sinds 2019 beschikbaar is. 

Ook de t:connect uitleessoftware en de t:connect app met bolusfunctie vanop de telefoon is daar beschikbaar, terwijl we in Europa nog steeds geen volg app ter beschikking hebben, en de pomp moeten uitlezen met Glooko. De t:connect software en app worden mogelijk in 2023 beschikbaar in België (en Nederland).


2. De infusiesets van Medtronic ten opzichte van de infusiesets van Tandem

De infusiesets van Tandem zijn identiek aan de Mio Paradigm, Mio 30, Silhouette en Sure-T infusiesets van Medtronic. Beide worden gemaakt door ConvaTec.

Medtronic heeft ondertussen natuurlijk ook het gerenommeerde Extended Wear Infusion Set dat 7 dagen kan blijven zitten. Tandem heeft voorlopig nog niets gelijkaardigs in zijn gamma.


3. De Guardian 4 sensor ten opzichte van de Dexcom G6 sensor

De belangrijkste verschillen tussen de Dexcom G6 en de Guardian 4 sensor zijn:

  • de Dexcom G6 is veel makkelijker te plaatsen van de Guardian 4. De Dexcom G6 kan bijvoorbeeld ook makkelijk met 1 hand geplaatst worden.
  • de Dexcom G6 sensor gaat 10 dagen mee in plaats van 7 dagen bij de Guardian sensor.
  • de Dexcom G6 zender gaat dan weer maar 3 maanden mee in plaats van 1 jaar bij de Guardian zender. Terwijl de Guardian zender bij elke sensorwissel kort moet opgeladen, worden, is dit bij de Dexcom zender niet noodzakelijk.

Kalibraties zijn net als bij de Guardian 4 niet nodig bij de Dexcom G6, doch als je twijfelt aan je waarde wordt er wel aangeraden om eens een kalibratie te doen.

Andere verschillen zijn dat de Dexcom G6 mogelijk minder nauwkeurig werkt bij mensen die hydroxyurea of Hydrea® gebruiken. De Guardian 4 kan dan weer vals hoge waarden geven bij gebruik van hoge dosissen paracetamol.

Spijtig genoeg is de Dexcom G6 sensor in België voorlopig enkel beschikbaar voor een beperkt aantal mensen in studieverband. 


4. Het SmartGuard algoritme ten opzicht van het Control IQ algoritme

De grootste verschillen tussen het Control IQ en SmartGuard algoritme (of "automodus") zijn:

  • de streefwaarde: terwijl die bij de Minimed 780G op 100, 110 of 120 mg/dl kan gezet worden, is er bij Control IQ enkel een range mogelijk tussen 112.5 en 160 mg/dl. Control IQ heeft wel een nachtmodus waarbij de range verscherpt wordt naar tussen de 112.5 en 120 mg/dl. 
  • de autocorrectiebolussen: de Minimed 780G geeft elke 5 minuten een autocorrectiebolus, Control IQ doet dit enkel 1x per uur.
  • de opstart van het closed-loop algoritme: terwijl de SmartGuard maar kan starten na 48 uur in manuele modus, kan dit bij Control IQ theoretisch direct. Los daarvan is dit niet het beste idee.
  • het type algoritme: SmartGuard is een lerend algoritme. Dit betekent dat als er een bepaalde trend opgemerkt wordt zoals een downfenomeen, dan zal de SmartGuard hiermee rekening houden. De basale insulinesnelheid en de insulinegevoeligheid berekent hij dus zelf op basis van de afgelopen 2 tot 6 dagen. Control IQ daarentegen is geen lerend algoritme, en houdt enkel rekening met de verwachte glycemie de komende 30 minuten. Bij een downfenomeen zal je dus zelf de basale insulinesnelheid moeten aanpassen. Enerzijds kan je meer instellen, maar anderzijds moet je ook meer instellen om het systeem goed te laten werken.
  • verlengde bolus: bij SmartGuard ("in automodus") is dit niet mogelijk. Control IQ is één van de enige closed-loop systemen waarbij een verlengde bolus mogelijk is, en zelfs systematisch wordt aangeboden als je een bolus geeft.
  • de aanpasbare factoren: bij SmartGuard kan je de streefwaarde, de koolhydraatratio en de actieve insulinetijd aanpassen. Bij Control IQ moet je naast de koolhydraatratio ook eventueel de basale insulinesnelheid en de insulinegevoeligheid aanpassen. De actieve insulinetijd kan je dan weer niet aanpassen, die staat vast op 5 uur. 

 


5. De resultaten van de MiniMed 780G ten opzichte van het Tandem Control IQ systeem

Carlson et al. Oral presentation ADA 2020Da Silva et al. Diabetes Technol Ther 2022Brown et al. NEJM 2019Breton et al. Diabetes Technol Ther 2021

Misschien is het ook belangrijk om eens te kijken naar welk algoritme de beste glycemiecontrole behaalt. In bovenstaande tabel zie je de resultaten van de pivotal trial en real world data van beide systemen. Het valt op dat de resultaten grotendeels gelijklopend zijn! Ten tweede kan je opmerken dat Control IQ al veel beter onderzocht werd omdat dit nu eenmaal al veel langer op de markt is. In Amerika is Control IQ beschikbaar sinds 2019 en in totaal wordt dit nu door ongeveer 200 000 mensen gebruikt.

  • De tijd in automodus is bij beide systemen heel hoog namelijk 94%, wat erop wijst dat het voor de gebruikers goed lukt om alles te laten werken. 
  • Time in range (70-180 mg/dl): terwijl je bij de MiniMed 780G systematisch een TIR van rond de 75% ziet, is dit bij Control IQ net iets lager. Dit zijn natuurlijk allemaal verschillende studiepopulaties en die mogen we niet met elkaar vergelijken.

In januari van dit jaar werd een eerste kleine vergelijkende studie gepubliceerd bij 90 mensen in Italië (Bassi et al. Frontiers in Endocrinology 2022). Hieruit leek de MiniMed 780G het iets beter te doen naar TIR en Control IQ dan weer iets minder hypo’s en variabiliteit te geven.

De toekomst zal uitwijzen welk algoritme het beste is. Anderzijds wordt er natuurlijk continu gewerkt aan nog betere algoritmes en ook updates van de pompen en sensoren zelf, en komen de studieresultaten meestal op het moment dat er al een betere versie beschikbaar is.



 

Ik hoop dat je nu een beter beeld hebt gekregen van de verschillen tussen het MiniMed 780G en het Tandem Control IQ systeem. Mocht je nog vragen hebben stel ze gerust in de commentaar hieronder...

Wil je graag meer wil weten over deze systemen, dan heb ik goed nieuws voor jou!

Mijn cursus over de MiniMed 780G is vanaf nu volledig gratis te bekijken zowel op deze website als op YouTube! Als je als zorgverlener een certificaat wil, kost dit 20 euro (incl BTW).

 

En ik heb nu ook een nieuwe cursus over het Tandem Control IQ systeem, namelijk de Control IQ Academy! Deze online cursus is bedoeld voor zorgverleners die al ervaring hebben met het MiniMed 780G systeem. Hij is net als de MiniMed 780G cursus gratis te bekijken zowel op deze website als op YouTube. Voor deze cursus met certificaat betaal je ook 20 euro (incl BTW).

Check dus zeker deze cursussen als je helemaal wil mee zijn met deze 2 populaire closed-loop systemen, je kan direct beginnen!

 

Veel succes!

 

PS: degene die de MiniMed 780 Onboarding Cursus al aanschaften, krijgen een beloning: check jullie mail!

Update Closed-Loop Systemen Lente 2024

#ATTD2024 updates (EN)

Toegang tot CGM-gegevens op je Smartwatch: een Stapsgewijze Handlei...

 

Lees meer hier
Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Read more here
Subscribe to the newsletter