Become An Expert
Log In

1/3 van de pomp- en sensorgebruikers heeft huidproblemen!

Jul 08, 2021
 

Hallo,

 

Wist je dat tot 1/3 van de mensen die een insulinepomp of glycemiesensor gebruiken een huidreactie hebben?

De meerderheid van deze mensen vindt natuurlijk een oplossing: een chemische of fysieke barrière, of andere pleister. In deze pdf overloop ik alle producten die je kan gebruiken bij allergie en bij loskomen van de sensor. Er staan ook producten bij die je kan gebruiken om de sensor te verwijderen (zodat je de huid niet extra irriteert) en een lijst met interessante webshops voor diabetesaccessoires.

Terwijl de meeste mensen klagen dat de sensor te snel loskomt (vooral bij warm weer en zweten), kleeft hij bij anderen net te hard. In de toekomst hopen we dus op devices waarbij je de kleefkracht zelf kan kiezen, of misschien met een "slimme kleefstof" die zich aanpast aan jouw lichaam. We mogen toch nog dromen hé?

Ik toon hier ook nog eens het onderscheid tussen een gewone contactirritatie, en de gevreesde contactallergie. Deze laatste treedt spijtig genoeg op bij 0.7 à 5% van de sensorgebruikers. Er zal dan vaak niets anders opzitten dan het allergeen te vermijden. 

Het is echter niet altijd simpel om klinisch het onderscheid te maken. Het ene sluit het andere ook niet uit: bijvoorbeeld een destructie van de huid door irritatie kan de blootstelling aan het antigeen verhogen.

Een patchtest kan helpen om het onderscheid te maken. Hierbij wordt getest op de meest typische allergenen: colophonium, isobornyl acrylaat (IBOA), en methylacrylaten. Van sommige devices is geweten welke allergenen erin zitten, doch vaak is dit niet gekend. Daarbij wordt de lijm soms veranderd zonder de gebruikers te verwittigen.

Voilà, hopelijk hebben jullie iets bijgeleerd!

Vergeet zeker niet om de lijst met tips te downloaden. Je kan hem makkelijk afprinten en eventueel meegeven met gebruikers. De meeste producten zijn vrij te verkrijgen in de apotheek, voor andere zal je online moeten kijken.

Veel groetjes,

Syncing Your CGM with Your Smartwatch

Diabetes Tech Hoogtepunten: JP Morgan Healthcare Congres 2024

2024 ADA Standards of Care: Wat is er Nieuw voor Diabetes Technologie?

 

Lees meer hier
Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Read more here
Subscribe to the newsletter