Become An Expert
Log In

Diabetes technologie = big business

Sep 13, 2021
 

Diabetes technologie wordt gedomineerd door enkele grote beursgenoteerde bedrijven:

  • voor continue glucosemonitors (CGM) is dit Abbott, Dexcom en Medtronic,
  • en voor insulinepompen is dit Medtronic, Tandem, Insulet en Roche.

Nu iedereen zijn kwartaalresultaten van het 2de kwartaal van 2021 (2Q21) heeft gepubliceerd, is het interessant om te kijken wat de omzet en de marktpositie is van deze firma's. Voor de interpretatie van de kwartaalresultaten, heb ik hulp gekregen van Close Concerns, waarvoor ik hen bij deze graag wil bedanken.

Er zijn natuurlijk nog veel meer bedrijven bezig met diabetes technologie (Ascencia/Sensionics//POCTech, Beta Bionics, Bigfoot, CamDiab, Diabeloop, EOFlow, Lifescan, Medtrum, SOOIL, Tidepool, Waveform, Ypsomed), doch op dit moment nemen zij eerder een kleiner deel van deze markt in. Novo, Lilly en Sanofi heb ik hier niet besproken, omdat hun hoofdactiviteit eerder diabetes medicatie is in plaats van diabetes technologie.

 


 

Continue glucosemonitoring (CGM)

Er wordt geschat dat er in 2019 463 miljoen (of 9.3% van de) volwassenen diabetes hadden. De helft hiervan wist nog niet dat ze diabetes hadden. De meerderheid van de mensen met diabetes meet zijn glycemie niet, of gebruikt vingerprikken, doch het aantal mensen dat overschakelt op CGM groeit zeer snel.

Op dit moment zouden ongeveer 5 miljoen mensen CGM gebruiken. De firma's richten zich niet langer alleen op mensen met type 1 diabetes, maar echt op iederéén met diabetes. Er zijn daarnaast ook enkele startups die CGM zelfs promoten bij mensen zonder diabetes (cfr Supersapiens, Levels, Veri, January.ai, en Nutrisense).

Ik bespreek hieronder de 3 grote CGM firma's: Abbott, Dexcom en Medtronic. Sensionics heb ik zoals gezegd niet besproken omdat hun marktaandeel <1% bedraagt. 

Abbott (resultaten 2Q21)

-Abbott blijft marktleider in CGM met op dit moment maar liefst ongeveer 3.5 miljoen gebruikers. Zij vermelden ook een hoge gebruikers retentie, wat betekent dat mensen tevreden zijn van de Libresensor en niet snel zullen overschakelen naar een andere sensor. 

-De opvolger van hun Libre2, de Libre3, heeft ondertussen een CE-label en werd beperkt uitgerold in Duitsland. Het FDA-label is aangevraagd. Verdere uitrol in Europa is gepland.

 

Dexcom (resultaten 2Q21)

-Dexcom is de 2de meest gebruikte CGM. Er werd niet gespecifieerd hoeveel gebruikers er nu zijn, doch vorig jaar waren het er ongeveer 900 0000, en het aantal zou de laatste 18 maanden bijna verdubbeld zijn. 

-Dexcom heeft de beste prestaties op de beurs (hun aandeel steeg dit jaar met bijna 50% cfr onderstaande tabel), en heeft veruit de meeste samenwerkingen met insulinepompen, slimme insulinepennen en andere platformen (Apple, Google, Onduo, Fitbit, Livongo enz). 

-De opvolger van de Dexcom G6, is de Dexcom G7. Het CE-label voor de Dexcom G7 is reeds aangevraagd, en er wordt een beperkte opstart in Europa verwacht eind 2021. Het is onduidelijk in welke landen dit zal zijn. FDA-aanvraag wordt nog volop voorbereid. 

 

Medtronic (resultaten 2Q21)

-De Guardian 3 sensor is de 3de meest gebruikte CGM. Er wordt geschat dat van de totale omzet van 572 miljoen USD van Medtronic Diabetes, er 213 miljoen afkomstig is van CGM verkoop. Terwijl Dexcom en zeker Abbott een sterke groei kenden het afgelopen jaar, is dit voor de CGM van Medtronic niet het geval.

-De opvolgers staan echter klaar: de Guardian 4 kreeg in mei 2021 een CE-label, waardoor ook Medtronic eindelijk een CGM heeft zonder nood aan kalibraties. We verwachten deze op de Belgische markt op 4-10-2021. FDA-label is aangevraagd.

-De opvolger hiervan (Synergy) zal ingediend worden bij de FDA eind dit jaar. De plannen voor Europa werden niet bekend gemaakt. De Synergy sensor is net als de Libre3 en de Dexcom G7 een wegwerp sensor en zender in 1, die beduidend kleiner zal zijn dan zijn voorganger. 


 

Insulinepompen

Insulinepompen worden vooral gebruikt door mensen met type 1 diabetes, doch ook meer en meer door mensen met type 2 diabetes. De pomppenetratie is enorm afhankelijk van land tot land, en van centrum tot centrum. In Amerika is er historisch altijd een hogere pomppenetratie geweest: bijna 40% in vergelijking met 10% in België.

Omdat we verwachten dat closed-loop therapie op korte termijn standard of care zal worden, verwachten we een sterke toename van het gebruik van insulinepompen. 

Medtronic blijft de marktleider met hun MiniMed pompen, doch moet vooral de laatste 2 jaren marktaandeel afstaan aan snelle stijgers Tandem (Control IQ) en Insulet (Omnipod). Ook in de toekomst zal Medtronic zich moeten weren om zijn marktaandeel te behouden. 

 

Medtronic (resultaten 2Q21)

-Aangezien de MiniMed 780G niet beschikbaar is in Amerika (wacht op FDA-label), verliest Medtronic veel marktaandeel daar. In Europa zijn de ervaringen met de MiniMed 780G wel zeer goed. Dankzij de goedkeuring van de Guardian 4 (zonder kalibraties) en het 7-dagen infusieset blijft de MiniMed 780G competitief. 

-Medtronic werkt ook aan de mogelijkheid om de pomp te besturen vanop de gsm, alsook aan een beter gepersonaliseerd algoritme

 

Insulet (resultaten 2Q21)

-Terwijl iedereen vol ongeduld wacht op de Omnipod 5 (closed-loop met een Dexcom G6), doet de Omnipod DASH het zeer goed. 70à80% van de mensen die starten met een insulinepomp in Amerika kiest voor de Omnipod DASH. Hiervan heeft 35à40% type 2 diabetes, wat aantoont dat ook mensen met type 2 diabetes voordeel zien in een insulinepomp. 

-Het FDA-label voor de Omnipod 5 wordt verwacht eind dit jaar, met uitrol in Amerika in 2022 (eerst beperkt). We hopen dat deze in Europa zal zijn tegen 2023 (?). De Omnipod 5 zal bestuurbaar zijn vanop een Android gsm, of met een aparte Personal Diabetes Manager.

Tandem (resultaten 2Q21)

-Aangezien Control IQ het enige closed-loop systeem is in Amerika (naast de verouderde MiniMed 670G), en elders voorlopig het enige closed-loop systeem zonder nood aan kalibraties, doet de Tandempomp het zeer goed. Op dit moment zijn er ongeveer 270 000 mensen die een Tandempomp gebruiken. In België wordt binnenkort ook een studie gestart met dit systeem.

-Het FDA-label voor bolus vanop de telefoon wordt verwacht eind dit jaar. Hun t:sport pomp (semi-patchpomp) zullen ze pas in 2022 voorleggen aan de FDA.

 

 

Roche (resultaten 2Q21)

-Roche verdeelt sinds 2017 geen insulinepompen meer in Amerika, wat hun lage marktaandeel gedeeltelijk verklaart. Elders verkopen ze wel nog de Insight pomp, en sommige mensen gebruiken nog hun vroegere Combopomp. Tot enkele maanden geleden maakten ze ook reclame voor hun Solopomp (een patchpomp), doch het is onduidelijk wat daar de plannen mee zijn.

-Bolus vanop de telefoon, via de MySugr app, zou sinds mei 2021 mogelijk zijn voor gebruikers van de Insight pomp, en via hun Roche Diabetes Care Platform zou real-time opvolging moeten mogelijk zijn. In de realiteit stoten we hier echter nog op veel technische problemen.

-Sinds maart 2021 is er ook een closed-loop systeem Roche/Dexcom/Diabeloop beschikbaar in Europa. Het is succesvol gestart in Duitsland, Italië, Spanje, Nederland en Zwitserland. Ook in België komt er mogelijk een studie met Diabeloop. 


 

Zo, dat waren de belangrijkste besluiten uit de kwartaalupdates van de grootste diabetes technologie firma's.

 

Voor de fun heb ik ook eens gekeken naar de beursresultaten van deze bedrijven. In onderstaande tabel zie je de huidige prijs per aandeel (zoals je die kan vinden op finance.yahoo.com), alsook de winst die je zou gemaakt hebben, indien je op 31-12-2020 voor 100 US dollar aandelen had gekocht. Ik heb ook de index van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven erbij gezet, omdat die aanzien wordt als barometer van de aandeelmarkt. 

=> Dexcom en Tandem waren dus dè opportuniteiten van 2021.

Voor alle duidelijkheid heb ik zelf geen aandelen durven kopen, en ben ik dit ook niet direct van plan. Alhoewel ik zeer goede resultaten verwacht (misschien dan vooral voor Abbott, Dexcom en Insulet), ben ik niet zeker of deze aandelen misschien al overgewaardeerd zijn. En er speelt natuurlijk veel meer mee dan de verwachte groei in omzet voor diabetes technologie (Abbott, Medtronic en Roche verkopen veel meer dan dat).

 

En jullie?

Van welke diabetes technologie gaan jullie aandelen kopen?💰

 

Groetjes,

Update Closed-Loop Systemen Lente 2024

#ATTD2024 updates (EN)

Toegang tot CGM-gegevens op je Smartwatch: een Stapsgewijze Handlei...

 

Lees meer hier
Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Read more here
Subscribe to the newsletter