Become An Expert
Log In

Toegang tot CGM-gegevens op je Smartwatch: een Stapsgewijze Handleiding

Feb 06, 2024

 

Heb je ooit het gemak ervaren van het in één oogopslag beschikbaar hebben van je glucosegegevens op je smartwatch?

Wat als het makkelijker dan ooit was om toegang te krijgen tot deze waardevolle informatie zonder dat je constant naar je telefoon hoeft te grijpen?

 

Stel je een scenario voor waarbij je gaat hardlopen, diep in de training zit of gewoon je dagelijkse activiteiten uitvoert.

Met een snelle blik op je pols heb je onmiddellijk toegang tot je sensorglucosewaarden en trendgegevens.

Het is niet alleen een droom; het is een realiteit die wacht om ontgrendeld te worden😉.

 

In deze uitgebreide stap-voor-stap handleiding laten we je de gegevens van je glucosesensor of Continue Glucosemonitor (CGM)

naadloos synchroniseren met je smartwatch,

zodat je realtime glucosewaarden krijgt.

 

Of je nu een Dexcom G7, G6 of ONE, een FreeStyle Libre 3 of 2 of een Guardian 4-sensor gebruikt,

we hebben het proces voor je getest en gestroomlijnd voor de Garmin smartwatch, Samsung Galaxy Watch en Apple Watch.

 

Ga met ons mee op deze reis om de droom van het direct beschikbaar hebben van je glucosegegevens op je pols werkelijkheid te maken.

Je hoeft niet meer voortdurend je telefoon te controleren -

het is tijd om je diabetesbeheer in eigen hand te nemen en te genieten van het gemak van realtime glucose-informatie binnen handbereik.

 

 


 

Disclaimers

 

 • Elk merk smartwatch kan bepaalde waarschuwingen weergeven, zelfs als deze niet gekoppeld is aan je CGM. Op het vergrendelscherm van je smartwatch kun je op OK tikken om de waarschuwing te bevestigen. Daarmee bevestig je de waarschuwing ook in je CGM-app. Dit artikel is gericht op het verkrijgen van de glucosewaarden zelf op het horloge en niet alleen de waarschuwingen. 

 

 • Hoewel de toekomst een directe verbinding tussen je smartwatch en CGM belooft, is deze functie op het moment van dit artikel (februari 2024) nog niet beschikbaar. Daarom moet je voor alle besproken opties nog steeds je telefoon bij je hebben om je sensorgegevens op je smartwatch te ontvangen.

 

 • Bepaalde bedrijven bieden native integratie van hun CGM-apps met smartwatches, maar de opties die we bespreken omvatten ook het gebruik van open-source apps zoals xDrip+ en afgeleiden daarvan. Houd er rekening mee dat deze open-course apps niet worden ondersteund door een bedrijf of medische autoriteit. Het gebruik ervan is op eigen risico. Het is onze bedoeling om je te informeren over deze opties, niet om ze noodzakelijkerwijs aan te bevelen.

 

 • Het proces voor het configureren van je CGM-gegevens op je smartwatch kan variëren afhankelijk van de specifieke telefoon-smartwatch combinatie die je hebt. We hebben de onderstaande opties zorgvuldig getest met een Samsung Galaxy Note9 (Android 10) en een iPhone SE (iOS 17.3) en de volgende smartwatches: Garmin Venu Sq 2, Galaxy Watch 4 en Apple Watch SE. Het is waarschijnlijk dat meer geavanceerde modellen ook compatibel zullen zijn.

 

 • Als de instructies moeilijk te volgen lijken, hoef je je geen zorgen te maken. Het wordt vaak veel eenvoudiger als je je apparaten bij je hebt en in realtime mee kunt volgen. 

 

 


 

1) DEXCOM G7

 

Start de Dexcom G7-sensor met de officiële Dexcom G7-app en activeer je Dexcom Share-account door een volger toe te voegen (dit kan je zelf zijn). 

Je hoeft alleen een volger te registreren via de Dexcom G7 app, de volger hoeft geen extra handelingen te verrichten. 

 

 

1.1) Dexcom G7 >> Garmin smartwatch

Voer de volgende stappen uit om je Dexcom G7 glucosegegevens op je Garmin-horloge te bekijken:

 • Installeer de Garmin Connect IQ Store app op je telefoon.
 • Zoek in de Garmin Connect IQ Store app naar "Dexcom" en selecteer de "Dex CGM Watch Face" uit de zoekresultaten. Als je Garmin-horloge verbonden is met je telefoon, kun je doorgaan met het installeren van de watch face. Je kan hier een tutorial vinden over hoe je dit doet.
 • Configureer de Dex CGM Watch Face door je Dexcom gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren in de instellingen. Als de wijzerplaat niet automatisch op je Garmin horloge verschijnt, kan je deze handmatig selecteren uit de beschikbare wijzerplaten. Je kan hier een handleiding vinden specifiek voor het Garmin Venu horloge.
 • Een andere optie is het installeren van een Dexcom Widget uit de Connect IQ-winkel. Als je op de Dexcom Widget tikt, wordt je glucosetrendgrafiek op je horloge weergegeven.
 • Je kunt ook een Dexcom Datafield  installeren via de Connect IQ Store. Hierdoor kun je de waarde van je sensor bekijken terwijl je bezig bent met activiteiten op je horloge. Als je een Garmin Edge-fietscomputer hebt, kun je de Dexcom Datafield-functie ook gebruiken om Dexcom-gegevens daarop weer te geven.

 

1.2) Dexcom G7 >> Samsung Galaxy smartwatch 

Volg deze stappen om toegang te krijgen tot je Dexcom G7 glucosegegevens op je Samsung Galaxy Watch of een andere smartwatch met Wear OS:

(Een volledige video over dit proces vind je hier en een kortere versie hier.)

 • Ga naar de App Store op je Galaxy Watch en zoek naar de "Blose"-app.
 • Download en installeer de Blose-app op je Galaxy Watch.
 • Configureer de Blose app door de in-app instructies te volgen. Hiervoor moet je je aanmelden bij je Dexcom Clarity-account via je verbonden telefoon. 
 • Je kan verschillende instellingen aanpassen, zoals glucose-eenheden, streefwaarden voor glucose, voorkeuren voor waarschuwingen en het uiterlijk van de wijzerplaat.
 • Zoek en installeer de Blose wijzerplaat uit de beschikbare opties in de app.
 • Na de installatie kan je je Dexcom G7-sensorgegevens rechtstreeks op je Samsung Galaxy Watch bekijken. 

 

1.3) Dexcom G7 >> Apple Watch

De Dexcom G7 app bevat een Apple Watch app.

 • Als de horloge-app niet automatisch is geïnstalleerd, kun je deze handmatig installeren door naar de Watch app  op je iPhone te gaan.
 • Op je Dexcom G7 app van je Apple Watch kun je gemakkelijk je huidige glucosewaarden controleren, de trendpijl bekijken en je glucosegrafiek van de afgelopen 3 uur bekijken. Je kunt in- en uitzoomen door op het scherm te tikken of te vegen.
 • Om snel toegang te krijgen tot de G7 app vanaf je horloge, kun je overwegen een complicatie toe te voegen op je wijzerplaat. Hiermee kun je de app openen met een simpele tik op de complicatie. 
 • Houd er rekening mee dat deze complicaties van het Dexcom G7-horloge alleen compatibel zijn met specifieke wijzerplaten. Je kan bijvoorbeeld de wijzerplaat Infograph Modular gebruiken en de Dexcom-complicatie in een van de beschikbare complicatieposities plaatsen. Je vindt een demonstratie over hoe je dit doet hier en hier.
 • Houd er rekening mee dat Apple Watch-complicaties de informatie slechts met tussenpozen van 15-45 minuten bijwerken. Als je op de complicatie tikt, wordt een grotere grafiek van de Dexcom-sensor weergegeven met de meest recente bloedglucosemeting.

 


 

2) DEXCOM G6


Start de Dexcom G6-sensor met de officiële Dexcom G6-app en activeer je Dexcom Share-account door een volger toe te voegen (dit kan je zelf zijn).

 

2.1) Dexcom G6 >> Garmin smartwatch

Voer de volgende stappen uit om je Dexcom G6 glucosegegevens op je Garmin-horloge te bekijken:

 • Installeer de Garmin Connect IQ Store app op je telefoon.
 • Zoek in de Garmin Connect IQ Store app naar "Dexcom" en selecteer de "Dex CGM Watch Face" uit de zoekresultaten. Als je Garmin-horloge verbonden is met je telefoon, kun je doorgaan met het installeren van de wijzerplaat. Je kan hier een tutorial vinden over hoe je dit doet.
 • Configureer het Dex CGM Watch Face door je Dexcom gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren in de instellingen. Als de wijzerplaat niet automatisch op je Garmin horloge verschijnt, kunt je deze handmatig selecteren uit de beschikbare wijzerplaten. Hier kan je een handleiding vinden specifiek voor het Garmin Venu horloge
 • Een andere optie is het installeren van een Dexcom Widget uit de Garmin Connect IQ store app. Als je op de Dexcom Widget tikt, wordt je glucosetrendgrafiek op je horloge weergegeven.
 • Je kunt ook een Dexcom Datafield  installeren via de Connect IQ Store. Hierdoor kun je de waarde van je sensor bekijken terwijl je bezig bent met activiteiten op je horloge. Als je een Garmin Edge-fietscomputer hebt, kun je de Dexcom Datafield-functie ook gebruiken om Dexcom-gegevens daarop weer te geven.

 

2.2) Dexcom G6 >> Samsung Galaxy smartwatch

Volg deze stappen om toegang te krijgen tot je Dexcom G6 glucosegegevens op je Samsung Galaxy Watch of een andere smartwatch met Wear OS:

(Een volledige video over dit proces vind je hier en een kortere versie hier.)

 • Ga naar de App Store op je Galaxy Watch en zoek naar de "Blose"-app.
 • Download en installeer de Blose-app op je Galaxy Watch.
 • Configureer de Blose app door de in-app instructies te volgen. Hiervoor moet je je aanmelden bij je Dexcom Clarity-account via je verbonden telefoon. 
 • Je kan verschillende instellingen aanpassen, zoals glucose-eenheden, streefwaarden voor glucose, voorkeuren voor waarschuwingen en het uiterlijk van de wijzerplaat.
 • Zoek en installeer de Blose wijzerplaat uit de beschikbare opties in de app.
 • Na de installatie kun je de gegevens van je Dexcom G6-sensor rechtstreeks op je Samsung Galaxy Watch bekijken. 

 

2.3) Dexcom G6 >> Apple Watch

De Dexcom G6 app bevat een Apple Watch app.

 • Als de horloge-app niet automatisch is geïnstalleerd, kun je deze handmatig installeren door naar de Watch app op je iPhone te gaan.
 • Op je Dexcom G6 app van je Apple Watch kun je gemakkelijk je huidige glucosewaarden controleren, de trendpijl bekijken en je glucosegrafiek van de afgelopen 3 uur bekijken. Je kunt in- en uitzoomen door op het scherm te tikken of te vegen.
 • Om snel toegang te krijgen tot de G7 app vanaf je horloge, kun je overwegen een complicatie toe te voegen. Hiermee kun je de app openen met een simpele tik op de complicatie. 
 • Houd er rekening mee dat deze complicaties van het Dexcom G7-horloge alleen compatibel zijn met specifieke wijzerplaten. Je kan bijvoorbeeld de wijzerplaat Infograph Modular gebruiken en de Dexcom-complicatie in een van de beschikbare complicatieposities plaatsen. Je vindt een demonstratie over hoe je dit doet hier en hier.
 • Bedenk dat Apple Watch-complicaties de informatie met tussenpozen van 15-45 minuten bijwerken. Als je op de complicatie tikt, wordt een grotere grafiek van de Dexcom-sensor weergegeven met de meest recente bloedglucosemeting.  

  


 

3) DEXCOM ONE

 

Helaas is er geen directe manier om de gegevens van de Dexcom ONE-zender te synchroniseren met je smartwatch. Je kan je Dexcom ONE-sensor echter wel omvormen tot een Dexcom G6-sensor. Op die manier heb je toch de mogelijkheid om je sensorgegevens naar je smartwatch te verzenden, zoals beschreven in het vorige hoofdstuk.

 

Dit zijn de stappen om dit te doen:

 • Koop een officiële Dexcom G6-zender of een Anubis-zender. Je kunt Anubis-zenders kopen voor 125 euro via dit formulier, ondersteuning is beschikbaar via de Volgers van Anubis Facebookgroep. 
 • Dexcom ONE-sensoren kunnen worden gebruikt met G6-zenders en omgekeerd. De gebruikte kalibratiecode moet echter worden omgezet naar een andere waarde als je sensor en zender niet van hetzelfde type zijn. Hier kan je een conversietabel vinden.

 

Het is belangrijk op te merken dat het gebruik van Anubis-zenders en het omzetten van kalibratiecodes niet wordt ondersteund door Dexcom of wordt goedgekeurd door medische autoriteiten. Deze methoden zijn op eigen risico.

 

 


 

4) FREESTYLE LIBRE 3

 

Start de FreeStyle Libre3 sensor met de officiële FreeStyle Libre3 app en maak een LibreLinkUp account aan door een volger toe te voegen (dit kun je zelf zijn, maar dan moet je wel een ander e-mailadres gebruiken). Als je de Juggluco app gebruikt, kun je de sensor ook direct in de Juggluco app starten.

 

4.1) FreeStyle Libre 3 >> Garmin smartwatch

Hier zijn de stapsgewijze instructies om de sensorgegevens van je FreeStyle Libre 3 op je Garmin smartwatch te krijgen, of op een ander horloge dat verbinding maakt met Juggluco.

 • Download de Juggluco app via de Androidaps documentatiesite en volg de aanwijzingen om de sensorgegevens van de FreeStyle Libre 3 op de Juggluco app te krijgen. 
 • Tik op de linkerkant van het beginscherm van Juggluco om het linkermenu te openen, open het Watch-menu en schakel Kerfstok in. In de status van Kerfstok kun je "glucose" inschakelen.
 • Installeer de Garmin Connect IQ Store app op je telefoon en download de Kerfstok app.
 • Als je Garmin horloge verbonden is met je telefoon, kun je de Kerfstok app openen en kiezen voor Watch face. Dit Watch Face-achtige scherm toont de huidige tijd, datum, batterijniveau, hartslag, glucoseniveau en glucosetrend. Je kunt meer informatie vinden hier en hier.

 

4.2) FreeStyle Libre 3 >> Samsung Galaxy smartwatch 

Hier is een instructie in 3 stappen om je FreeStyle Libre 3 sensorgegevens op je Samsung Galaxy horloge te krijgen, of andere smartwatches die werken met Wear OS. 

(Je kunt een tutorial vinden over de eerste 2 stappen hier in tekst en hier in video, en hier is een tutorial voor de laatste stap).

 • Installeer de LibreLinkUp app en registreer je als volger binnen je FreeStyle Libre 3-app, waarbij je een ander e-mailadres gebruikt dan het e-mailadres dat is gekoppeld aan je LibreView-account. Na het voltooien van deze stap heb je twee aparte accounts: één voor het inloggen op de FreeStyle Libre 3-app, een LibreView-account genoemd, en één voor toegang tot de LibreLinkUp app, een LibreLinkUp-account genoemd. Zodra je inlogt bij LibreLinkUp met je LibreLinkUp account, zal je ook daar de glucosewaarden van je FreeStyle Libre 3 sensor ontvangen.
 • Installeer de Gluroo Diabetes Logger app uit de Play Store. Doe de volgende stappen om je FreeStyle Libre 3 sensor te koppelen als CGM-gegevensbron in Gluroo: Open de app en druk op de hamburgerknop in de rechterbovenhoek. Selecteer "CGM". Kies "Freestyle Libre via Link-Up". Voer je LibreLinkUp gebruikersnaam en wachtwoord in. En druk op "Verbinden" om de verbinding tot stand te brengen.
 • Op je Wear OS-horloge: Navigeer naar de Google Play Store op je horloge. Zoek naar "Gluroo" en installeer de Gluroo app. Ga terug naar het beginscherm van je horloge en druk er lang op om je wijzerplaat te kunnen aanpassen. Veeg naar rechts om een nieuwe wijzerplaat toe te voegen. Kies in de lijst met wijzerplaten "Big Info" of "Analoog dashboard". Tik op "aanpassen" en veeg naar links om een "complicatie" te selecteren. Selecteer de complicatie die je wilt veranderen en kies "BLG via Gluroo". Na even wachten zie je je FreeStyle Libre 3 glucosewaarde en glucosetrend op je horloge. Als je op de complicatie tikt, kan je een volledige glucosegrafiek zien.

 

4.3) FreeStyle Libre 3 >> Apple Watch

Hier zijn stapsgewijze instructies voor het synchroniseren van je FreeStyle Libre 3 sensorgegevens met je Apple Watch:

(Je kan een volledige video tutorial hier vinden.) 

 • Begin met het installeren van de LibreLinkUp app  en registreer je als volger binnen je FreeStyle Libre 3 app, volgens hetzelfde proces als besproken voor de Galaxy Watch. Zorg ervoor dat je sensorglucosewaarden zichtbaar zijn in de LibreLinkUp app.
 • Ga vervolgens naar de Apple Store en installeer de Gluroo Diabetes Logger app. Koppel je FreeStyle Libre 3 sensor als een Continue Glucose Monitoring (CGM) gegevensbron, met behulp van dezelfde stappen als besproken voor de Galaxy Watch.
 • Zodra je verbinding hebt, kun je naar het tabblad "Gegevens" gaan, tikken op "Andere formaten voor apps", de Nightguard-koppeling zoeken en deze kopiëren met de kopieerknop.
 • Download de Nightguard app  uit de Apple Store. Tik in de app op "More" en selecteer vervolgens "Preferences". Voer de Nightguard-link in die je van Gluroo hebt gekregen op de plaats waar gevraagd wordt naar een Nightscout URL. Na deze stap zou je de sensorgegevens van je FreeStyle Libre 3 moeten kunnen bekijken in de Nightguard app.
 • Navigeer op je Apple Watch naar een modulaire wijzerplaat en tik en houd vast op de wijzerplaat om deze aan te passen. Kies een van de complicaties en selecteer dan een Nightguard complicatie, ofwel "BG Values as Gauge" ofwel "BG Values as Text."  Als je op de Nightguard complicatie tikt, kan je je volledige glucosecurve bekijken. Je kunt door de curve scrollen met de draaiknop. Het is vermeldenswaard dat er een kleine vertraging van ongeveer 5 minuten kan zijn tussen de metingen van de FreeStyle Libre 3 sensor en de waarden die op het horloge worden weergegeven. 

 


 

5) FREESTYLE LIBRE 2


Start de FreeStyle Libre 2 sensor met de officiële LibreLink app.

Na de opwarmtijd (1 uur) moet je de sensor loskoppelen van de LibreLink app. Je kunt dit doen door de alarmen in de LibreLink app uit te schakelen en de Bluetooth-verbinding van de LibreLink app uit te schakelen in de Bluetooth-instellingen. Het kan nodig zijn om de app geforceerd te sluiten.

Nu kun je de sensor scannen met een xDrip-achtige app (zoals JugglucoDiabox of Shuggah). Dit maakt een real-time CGM van je FreeStyle Libre2-sensor.

Het is belangrijk om te weten dat deze apps geen sensorgegevens naar LibreView sturen (behalve Juggluco). Als je een volledige grafiek in LibreView wilt, moet je nog steeds elke 8 uur je FreeStyle Libre2 sensor scannen met de LibreLink app.

 

5.1) FreeStyle Libre 2 >> Garmin smartwatch

Hier zijn stapsgewijze instructies voor het synchroniseren van je FreeStyle Libre 2 sensorgegevens met je Garmin smartwatch:

 • Download de Diabox-app op je telefoon door te surfen naar diaboxapp.com. Configureer de app om gegevens te delen met smartwatches in het instellingenmenu (settings > integations > zet "share data with smartwatches" aan). 
 • Download de xDrip+/Spike/Nightscout Watch Face van de Garmin Connect IQ store en installeer deze op je Garmin horloge. Er is een tutorial over het downloaden van een nieuwe wijzerplaat hier, en meer instructies over deze specifieke wijzerplaat hier.
 • Je kan ook de xDrip+/Spike/Nightscout Widget of Datafield downloaden van de Connect IQ store om je Libre2-sensorgegevens in een widget of tijdens een activiteit te bekijken.
 • Als je een Garmin Edge fietscomputer hebt, kun je gebruik maken van de xDrip+/Spike/Nightscout Datafield functie om je Libre2 gegevens erop weer te geven. 

 

5.2) FreeStyle Libre 2 >> Samsung Galaxy smartwatch

Hier zijn stapsgewijze instructies voor het synchroniseren van je FreeStyle Libre 2 sensorgegevens met je Samsung smartwatch:

 • Download de Diabox app van diaboxapp.com en configureer deze om gegevens te delen met GWatch. Je kunt meer informatie vinden hier.
 • Installeer de G-Watch Wear app op zowel je telefoon als je smartwatch. Stel Diabox in als gegevensbron in de app-instellingen. Je vindt een handleiding voor het gebruik van deze app hier, en meer informatie voor het aanpassen van de wijzerplaat hier.
 • Je kunt de Wearable Widgets app  gebruiken in combinatie met de G-Watch Wear app om Libre2 gegevens weer te geven als een complicatie of een tegel op je Samsung Galaxy smartwatch. Je kunt tutorials vinden over het instellen en gebruiken van de Wearable Widgets app hier en hier.

 

5.3) FreeStyle Libre 2 >> Apple Watch

Hier zijn stapsgewijze instructies voor het synchroniseren van je FreeStyle Libre 2 sensorgegevens met je Apple Watch.

 

Als je de Europese FreeStyle Libre 2 sensoren gebruikt, kun je de Shuggah app gebruiken:

 • Download de Shuggah app van de App Store op je iPhone en scan de sensor met de Shuggah app. 
 • Open de Watch app op je iPhone: zoek de Shuggah app en installeer deze op je Apple Watch.

 • Eenmaal geïnstalleerd kun je de Shuggah app op je horloge openen door deze tussen de app iconen te vinden. Als je op de Shuggah app tikt, worden de glycemie en de trend van de Libre sensor weergegeven;

 • Om gemakkelijker toegang te hebben tot je glucosegegevens, kun je het Shuggah-logo integreren als complicatie op een modulaire wijzerplaat.

 • Als je liever je glucosegegevens in real-time wilt bekijken zonder op je horloge te hoeven tikken, kun je de Shuggah app zo instellen dat hij kalendergebeurtenissen aanmaakt. Ga naar de instellingen van de app en schakel de optie "agenda-evenementen maken" in. Je kunt een tutorial hier vinden voor meer gedetailleerde instructies. Op een modulaire of foto-horlogeplaat kun je de middelste complicatie veranderen in "mijn kalender" om je real-time sensorgegevens te zien.
 • Houd er rekening mee dat de Shuggah app zijn eigen algoritme gebruikt om bloedglucosewaarden te berekenen, waardoor er kleine verschillen kunnen zijn met de waarden van je FreeStyle Libre 2. 

 

Als je US FreeStyle Libre 2 sensoren gebruikt (uit Amerika), werkt de Shuggah app niet. Je kunt dan devolgende methode gebruiken. (Hier is een volledige video tutorial.)

 • Begin met het installeren van de LibreLinkUp app en registreer je als volger binnen je FreeStyle Libre 2 app, met behulp van een ander e-mailadres dan het e-mailadres dat is gekoppeld aan je LibreView account. Na het voltooien van deze stap heb je twee aparte accounts: één om in te loggen op de LibreLink app, die een LibreView account wordt genoemd, en een andere om toegang te krijgen tot de LibreLinkUp app, die een LibreLinkUp account wordt genoemd. Zodra je inlogt bij LibreLinkUp met je LibreLinkUp account, zal je de sensorwaarden van je FreeStyle Libre 2 sensor ook daar ontvangen. 
 • Ga vervolgens naar de Apple Store en installeer de Gluroo Diabetes Logger app. Doe de volgende stappen om je FreeStyle Libre 2 sensor te koppelen als CGM-gegevensbron in Gluroo: Open de app en druk op de hamburgerknop in de rechterbovenhoek. Selecteer "CGM". Kies "Freestyle Libre via Link-Up". Voer je LibreLinkUp gebruikersnaam en wachtwoord in. En druk op "Verbinden" om de verbinding tot stand te brengen.
 • Zodra je verbinding hebt, kun je naar het tabblad "Gegevens" gaan, tikken op "Andere formaten voor apps", de Nightguard-koppeling zoeken en deze kopiëren met de kopieerknop.
 • Download de Nightguard app  uit de Apple Store. Tik in de app op "More" en selecteer vervolgens "Preferences". Voer de Nightguard-link in die je van Gluroo hebt gekregen en vraag om een Nightscout URL. Na deze stap zou je de sensorgegevens van je FreeStyle Libre 2 moeten kunnen bekijken in de Nightguard app.
 • Navigeer op je Apple Watch naar een modulaire wijzerplaat en tik op de wijzerplaat en houd deze vast om de aanpassingsopties te openen. Kies een van de complicaties en selecteer vervolgens een Nightguard-complicatie, ofwel "BG Values as Gauge" of "BG Values as Text."  Als je op de Nightguard complicatie tikt, kan je je volledige glucosecurve bekijken. Het is goed om te weten dat er een kleine vertraging van ongeveer 5 minuten kan zijn tussen de metingen van de FreeStyle Libre 2 sensor en de waarden die op het horloge worden weergegeven. 

 

 


 

6) GUARDIAN 4

 

Om smartwatchconnectiviteit voor de Guardian-sensor met een MiniMed 780G-insulinepomp mogelijk te maken, moet je de MiniMed Mobile app  downloaden en deze verbinden met je MiniMed 780G-insulinepomp.

 

6.1) Guardian 4 >> Garmin smartwatch

Hier zijn stap-voor-stap instructies voor het synchroniseren van je Guardian sensorgegevens met je Garmin smartwatch:

 

6.2) Guardian 4 >> Samsung Galaxy smartwatch

Hier zijn stap-voor-stap instructies voor het synchroniseren van je Guardian sensorgegevens met je Galaxy smartwatch:

 • Download de xDrip+ app van github.com/nightscoutfoundation/xdrip. Hier kun je een video vinden over hoe je deze app kan downloaden.
 • Stel de gegevensbron van xDrip+ in op "Companion App" in de instellingen. Hierdoor kan xDrip+ sensorgegevens ontvangen van de MiniMed Mobile app.
 • Pas de instellingen binnen de xDrip+ app aan om gegevens naar de G-Watch App te sturen zoals uitgelegd hier.
 • Installeer de G-Watch Wear app op zowel je telefoon als je smartwatch. Stel xDrip in als gegevensbron in de app-instellingen. Je vindt een handleiding voor het gebruik van deze app hier, en meer informatie voor het aanpassen van de wijzerplaat hier.
 • Je kunt de Wearable Widgets app in samenwerking met de G-Watch Wear app om Guardian gegevens weer te geven als een complicatie of een tegel op je Samsung Galaxy smartwatch. Je kunt tutorials vinden over het instellen en gebruiken van de Wearable Widgets app hier en hier.

 

6.3) Guardian 4 >> Apple Watch 

Hier zijn stap-voor-stap instructies voor het synchroniseren van je Guardian sensorgegevens met je Apple Watch: 

(Je kunt de volledige tutorial hier bekijken.)

 • De MiniMed Mobile app bevat een eigen Apple Watch-app. Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van de MiniMed Mobile-app op je iPhone hebt geïnstalleerd. Controleer of de MiniMed Watch-app wordt vermeld in het menu van de app.
 • Open de Watch app op je iPhone en zoek de MiniMed Mobile-app op tussen de beschikbare apps. Installeer de MiniMed-app op je Apple Watch.

 • Eenmaal geïnstalleerd, kunt je de MiniMed-app openen op uw Apple Watch door deze te vinden tussen de app-pictogrammen. Als je op de MiniMed-app tikt, wordt je glycemie binnen je SmartGuard-schild weergegeven. Als je naar links veegt, worden je sensorgrafiek en "Time In Range" weergegeven.
 • Om gemakkelijker toegang te hebben tot je glucosegegevens, kun je je sensorglucosewaarde en SmartGuard Shield integreren als een complicatie op compatibele wijzerplaten. Deze wijzerplaten zijn Portrait, Nike (hybride), Breathe, Utility, Simple, Photos, Motion, Gradient, XL en Astronomy. Als je op de complicatie klikt, krijg je toegang tot de volledige MiniMed Watch-app.

 


 

Belangrijke overwegingen

 

Het opzetten van een verbinding tussen je telefoon en smartwatch kan geduld en experimenteren vereisen. Er kunnen zich connectiviteitsproblemen voordoen, vooral met updates van de besturingssystemen van je apparaten. Sensorbedrijven kunnen hun software ook aanpassen, waardoor bepaalde integraties niet meer mogelijk zijn.

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, kun je overwegen om je aan te sluiten bij online communities op platforms zoals Facebook, Discord of Telegram. In contact komen met lotgenoten kan een waardevolle ondersteuning en hulp bieden bij moeilijkheden!

 

Als je liever geen apps gebruikt die niet zijn goedgekeurd, en je je zorgen maakt over risico's, kun je ook gewoon alarmen instellen op zowel je telefoon als je slim horloge.

Voor het sporten kun je het alarm instellen op een hogere waarde, zoals 90-100 mg/dL (5-5,5 mmol/L), in plaats van de standaard 70 mg/dL (3,9 mmol/L). Zo krijg je op tijd een waarschuwing om koolhydraten te eten als dat nodig is. Deze eenvoudige aanpassing kan ook helpen om de batterij van je telefoon en smartwatch langer mee te laten gaan.

 


 

Met deze duidelijke gids kun je je CGM-gegevens meteen zien op je smartwatch, wat helpt bij het beheren van je diabetes.

Enkele CGM firma's bieden een heel makkelijke, natieve integratie van bepaalde smartwatches. Maar zelfs als je een andere CGM of smartwatch zou gebruiken, kun je soortgelijke dingen doen met open-source apps.

Denk aan veiligheid, praat met je zorgverlener en houd altijd je glucose in de gaten met je smartwatch. Veel succes!

 

Als je een hand-out wilt om gemakkelijk aan patiënten te geven om deze opties verder te onderzoeken, kun je een afdrukbare PDF van deze stap-voor-stap gids HIER downloaden.

 

Met vriendelijke groeten,

  

 

 

The Evolution of Diabetes Technology: Insights from Professor Chant...

From Insight to Impact: CGM's Journey to the Mainstream

#ATTD2024 updates (NL)

 

Lees meer hier
Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Read more here
Subscribe to the newsletter