Become An Expert
Log In

Review Extended Wear Infusion Set

May 02, 2021

 

Het 7-dagen Extended Wear Infusion Set en het bijhorende Extended Reservoir zijn sinds deze week beschikbaar in België. Na Finland is ons landje als 2de uitverkoren om dit op te starten! Later dit jaar zal het ook beschikbaar worden in andere Europese landen. In de VS zullen ze nog moeten wachten op een FDA-label, op dit moment hebben zij namelijk enkel een "investigational approval" van de FDA (dus geen goedkeuring voor verkoop).

 

Iemand die een insulinepomp gebruikt, moet normaalgezien om de 2à3 dagen zijn infusieset herplaatsen (en om de 7à14 dagen zijn glycemiesensor). Door de levensduur van het infusieset te verlengen naar 7 dagen, zal het aantal plaatsingen van het infusieset kunnen halveren, wat het comfort van de persoon met diabetes duidelijk verhoogt 👌. Er zal ook minder plastic en insuline verbruikt worden. 

     

 

Dankzij enkele technologische vernieuwingen kan dit infusieset dus 7 dagen meegaan in plaats van 3 dagen: 

💡een filter in de connector die insuline-aggregaten tegenhoudt. Insuline-aggregaten leiden namelijk tot katheterverstoppingen, alsook chronische ontsteking in de huid, lipodystofie en dus slechte insuline-afgifte.

💡een extra verharding aan de connector die een geknikte katheter tegengaat 

💡een ander insulinebewaarmiddel in de katheter dat insuline-aggregaten tegengaat

💡en een ander kleefmiddel op het infusiet, waardoor het infusieset enerzijds beter blijft kleven, en anderzijds minder allergische reacties uitlokt, zodat het comfortabel is om te dragen.

 

De eerste studies tonen dat het Extended Wear Infusion Set in 80% van de gevallen 7 dagen meegaat. Ter referentie: de huidige infusiesets kunnen in 77% van de gevallen 3 dagen meegaan. In november 2020 werd een studie met het Extended Wear Infusion Set beëindigd met 291 personen. De resultaten hiervan zullen voorgesteld worden op het jaarlijkse symposium van de American Diabetes Association (ADA) in juni 2021. 

 

Het Extended Wear Infusion Set is compatibel met alle MiniMed pompen. Het inbrengen ervan verloopt gelijkaardig aan het Mio Advance infusieset, en is super makkelijk: 

  • de inserter is vooraf geladen, 
  • het infusieset kan met 1 hand en 1 klik ingebracht worden, 
  • de naald is volledig verborgen
  • en dankzij de pijltjes kan je goed zien langs welke kant de katheter zal lopen. 

Het beschermende klipje op de inserter is tegelijk een afsluitklipje voor het infusieset.

 

Na heel veel ontwikkelingen in betere insulinepompen, CGM’s en algoritmes, is er nu dus eindelijk ook wat vooruitgang in de infusiesets, iets waar totnutoe minder aandacht aan besteed werd.

Naar de toekomst toe wordt gewerkt aan een kleinere en makkelijkere inserter, een nog langere draagtijd van het infusieset, en nog betere hypoallergene kleefpleisters.

Eén van de mogelijke pistes om de draagtijd te verlengen is het gebruik van een canule metLantern technology”: een speciale coating en spleten in de canule om de vreemd-lichaam reactie te verminderen:

🔦De “hydrofiele coating” doet de canule meer op een celmembraan lijken, waardoor er minder ontsteking zou zijn. 

🔦Dankzij de spleten in de canule wordt de insuline verdeeld over een groter subcutaan oppervlak. De spleten verzekeren ook een blijvende insuline-afgifte bij een eventuele geknikte canule.

 

Het doel is natuurlijk een infusieset en glycemiesensor in 1 te kunnen ontwikkelen zodat je als persoon met diabetes maar 1 ding aan je lichaam moet plakken om een closed-loop te hebben. De sensor”draad” zou dan geïntegreerd worden met de canule van het infusieset. Aangezien sensoren op dit moment 10à14 dagen meegaan en infusiesets maar 2à3 dagen, is het verlengen van de draagduur van de infusiesets een belangrijke stap.

The future is looking bright :-)

 

Groetjes,

Syncing Your CGM with Your Smartwatch

Diabetes Tech Hoogtepunten: JP Morgan Healthcare Congres 2024

2024 ADA Standards of Care: Wat is er Nieuw voor Diabetes Technologie?

 

Lees meer hier
Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Read more here
Subscribe to the newsletter