Become An Expert
Log In

3 Updates over diabetes technologie die je niet wil missen

Jun 04, 2022
 

Diabetes technologie is continu in beweging! Zelfs tussen de grote congressen als het ATTD en de ADA door, zijn er enkele nieuwe updates die je niet wil missen:

  1. Libre3 werd goedgekeurd door de FDA, echter met contraindicatie voor closed-loop systeem
  2. Geruchten dat Dexcom Insulet zou overnemen kloppen niet
  3. MannKind koopt V-Go van Zealand Pharma

Wil je weten wat deze updates betekenen voor mensen met diabetes? Lees dan snel verder.1. Libre3 werd goedgekeurd door de FDA, echter contra-indicatie voor closed-loop systeem

Op 31-5-2022 werd Libre3 goedgekeurd door de FDA voor mensen met diabetes vanaf 4 jaar, en commercialisatie in Amerika zou nu al starten. Hij zal aan dezelfde prijs aangeboden worden als de Libre2, wat 60 dollar per sensor is in Amerika (= 56.11 euro). Libre3 heeft al een CE-label sinds begin 2022, en wordt op de Franse en Duitse website van Abbott ook verkocht aan dezelfde prijs als de Libre2 (in Europa is dat 59.9 euro). In Nederland is hij ook beschikbaar, doch enkel als je in aanmerking komt voor CGM. Voor België hopen we dit zo snel mogelijk ook te krijgen. 😍

Abbott is al jaren marktleider op vlak van CGM's, mede omdat hun Libresensor veruit de goedkoopste optie is. Er zijn op dit moment bijna 4 miljoen mensen die een Libresensor dragen. De Libre3 is de kleinste en mogelijk meest accurate CGM op de markt (cfr ook mijn vorige blogpost). Hij gaat het langste mee (14 dagen), en hij heeft ook het verste bereik. Volgens de handleiding worden de data naar je gsm gestuurd tot 10 meter afstand. (Bij Dexcom G6 en Guardian Connect is er data transmissie tot 6 meter afstand.) Een nadeel is wel dat er geen reader meer beschikbaar zal zijn, wat in de praktijk wel een drempel zal zijn voor een aantal mensen die ondertussen gewoon zijn om de reader te gebruiken. Er zijn bij Libre ook geen voorspellende alarmen beschikbaar.

Opgelet, de FDA-goedkeuring van de Libre3 heeft net als de goedkeuring van de Libre2 een contra-indicatie voor gebruik in closed-loop systemen. De plannen voor integratie in Omnipod 5 en Tandem Control IQ blijven dus voorlopig op de plank liggen. Mogelijk zal integratie in Amerikaanse closed-loop systemen eerder iets voor de Libre4 zijn? In Europa geldt deze contra-indicatie niet. Dus op dat vlak is er geen belemmering voor de aangekondigde ontwikkeling van het Mylife CamAPS FX systeem met Libre3.

Wat betreft de concurrentie:

  • de FDA-goedkeuring van Dexcom G7 wordt verwacht na het ADA congres (volgende week dus?);
  • de FDA-goedkeuring voor de Guardian 4 (en MiniMed 780G) werd uitgesteld naar eind 2022. Deze zomer zal Medtronic wel een FDA èn CE-aanvraag doen voor hun Simplera CGM;
  • de Eversense E3 werd in februari goedgekeurd door de FDA. De CE-goedkeuring van de Eversense E3 wordt verwacht in de zomer van 2022. Ter herinnering: dit is een update van de Eversense XL die ook 180 dagen meegaat, maar vanaf dag 21 maar 1x/d een kalibratie nodig heeft in plaats van 2x/d. Klinische data van hun 365-dagen sensor zullen op het ADA van deze week besproken worden. 

2. Geruchten dat Dexcom Insulet zou overnemen kloppen niet

Op 23-5-2022 was er een gerucht dat Dexcom Insulet zou overnemen. Dit nieuws werd verspreid door een anonieme bron, en werd niet bevestigd door de firma's zelf. Het zou een grote shift betekenen in het diabeteslandschap, en de huidige samenwerkingen op een helling kunnen zetten.

  • Wat betekent dit voor de samenwerking tussen Dexcom en andere closed-loop systemen (Tandem, Diabeloop, Beta Bionics, Cam APS FX)? 
  • En zal de geplande integratie van Omnipod 5 met de Libre en Eversense sensor nog doorgaan?

Er was dan ook een weerslag op de beurskoers: het aandeel van Insulet ging omhoog en dat van Dexcom ging omlaag. 

Op 31-5-2022 kwam er echter reactie van Dexcom dat er op dit moment geen actieve gesprekken zijn rond een overname. Een volledige ontkenning van een mogelijk partnerschap in de toekomst is dit natuurlijk niet... Toch interessant hoe snel de dingen kunnen draaien.🤔

Over het algemeen doen de aandelen van Dexcom en Insulet het tegen de verwachtingen in de laatste maanden niet zo goed. Vraag mij niet hoe het dit komt, ik vind dat die bedrijven heel goed bezig zijn en ik geloof in hun toenemende dominantie op de diabetesmarkt.


3. MannKind koopt V-Go van Zealand Pharma

V-Go: A New Patch Pump for Type 2 Diabetes

V-Go is een mechanische patchpomp die ontwikkeld werd voor mensen met type 2 diabetes. Er zit geen batterij in, maar werkt met mechanische energie (met een veer). Er moet en kan niets ingesteld worden. Een V-Go geeft een vaste hoeveelheid basale insuline (20, 30 of 40 E per uur), en er is een bolusknop waarmee je per klik 2 E kan geven. Het is de bedoeling om elke dag een nieuwe V-Go te plaatsen. V-Go werd in 2010 ontwikkeld door Valeritas. In 2020 werd het na een failliet van Valeritas overgekocht door Zealand Pharma voor 23 miljoen dollar, en nu op 17-5-2022 voor 10 miljoen dollar overgekocht door MannKind. Benieuwd of het deze keer wel lukt om de V-GO op een succesvolle manier op de markt te brengen.

Hier zie je nog eens een vergelijking met andere mechanische insulinepompen uit het "Overzicht Diabetes Technologie 2022" dat je kan downloaden op diabetotech.com:


Zo ben je weer helemaal bij met de belangrijkste updates rond diabetes technologie!

Van 3 tem 7 juni vindt het ADA congres plaats in New Orleans én virtueel. Het zit naar jaarlijkse gewoonte vol nieuwtjes, en net zoals vorig jaar, mag je via dit kanaal ook een update verwachten.

 

Tot binnenkort,

Update Closed-Loop Systemen Lente 2024

#ATTD2024 updates (EN)

Toegang tot CGM-gegevens op je Smartwatch: een Stapsgewijze Handlei...

 

Lees meer hier
Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Read more here
Subscribe to the newsletter