Become An Expert
Log In

EASD is happening now :-)

Oct 01, 2021
 

Deze week zijn het opnieuw hoogdagen voor diabetologen, want van 27 september tot 1 oktober 2021 loopt het jaarlijks congres van de EASD, de European Association of the Study of Diabetes. Net als de Amerikaanse tegenhanger (het jaarlijks congres van de American Diabetes Association (ADA) dat in juni doorging), is dit congres volledig virtueel.

Gelukkig, want ik heb in deze tijden geen zin om in een vliegtuig te zitten... ✈🙄

 

Hier alvast enkele updates over technologie:

MiniMed 780G (Medtronic)

InPen / InPen Basal Smart Insulin Cap (Medtronic)

Tempo Smart Button (Lilly)

GlucoMen Day Pump / Pencap (Menarini)

⭐Omnipod 5 (Insulet)

⭐DBLG1 (Diabeloop)

DBL4Pen (Diabeloop)

 

 


MiniMed 780G (Medtronic)

De real-world resultaten van de eerste 4120 gebruikers van 8-2020 tot 3-2021 worden bevestigd bij de ondertussen 12870 gebruikers tussen 8-2020 en 7-2021: de time-in range (TIR: 70-180 mg/dl) blijft stabiel op 76%, en de time-below-range (TBR: <70 mg/dl) 1.9%. Deze goede resultaten blijven stabiel na 6 maanden gebruik, en worden gezien in alle landen waar dit wordt opgestart. België blijkt wel niet langer de beste leerling van de klas te zijn.🤔

Verder werd ook opgemerkt dat bij de ideale instellingen (streefwaarde 100 mg/dl en actieve insulinetijd 2 uur) én 5à6 bolussen per dag, de TIR zelfs steeg naar 82%, en dat 97% van de gebruikers hiermee een GMI (=glucose management indicator of geschat HbA1c) van <7% kon behalen.

Wat betreft de toekomst lieten ze onder andere een filmpje zien over de Synergy sensor (de opvolger van de Guardian 4) en vermeldden ze dat er ook een connectie komt tussen de MiniMed pompen en de Apple watch.

                  

 

 


InPen (Medtronic)

Aangezien een InPen systematisch het aantal gemiste bolussen bijhoudt, konden zij data voorleggen die duidelijk een associatie toont tussen het % gemiste bolussen en de TIR.

Typisch voor de InPen is ook de systematisch evaluatie van de basale insuline op basis van de glycemie voor slapengaan en bij het opstaan. Hier zagen ze dat de meeste mensen een foute dosis basale insuline inspoten (30% had een glycemiedaling van >30 mg/dl, en 30% had een glycemiestijging van >30 mg/dl, terwijl het natuurlijk de bedoeling is dat de glycemie 's nachts relatief stabiel blijft).

Deze rapporten tonen dat een slimme insulinepen echt een meerwaarde kan zijn, zeker indien er bolusherinneringen mogelijk zijn (zoals bij de InPen). De InPen is daarbij ook de enige slimme insulinepen die systematisch rapporten geeft over het % gemiste bolussen, het % gebruik van de boluscalculator, en het effect van de lang- en kortwerkende insuline, zodat je de juiste educatie kan geven en niet zelf naar trends moet zoeken.

Medtronic werkt ook aan een InPen pendop voor basale insuline. Dit lijkt een logische stap, want zoals je weet is de InPen enkel beschikbaar voor kortwerkende insuline (Novorapid, Fiasp en Humalog), en moet je de basale insuline op dit moment nog manueel invoeren in de app. 

 

 


⭐ Tempo Smart Button (Lilly)

Lilly stelde hun Tempo Smart Button voor, die je op een Tempo Pen van Abasaglar, Humalog of Lyumjev 100 E/ml kan klikken. De Tempopennen zijn gelijkaardig aan de huidige Kwikpennen van Lilly. Het CE-label is aangevraagd. 

De pendop verzamelt informatie over het type insuline, de gegeven hoeveelheden insuline en de datum en tijd, en stuurt die via bleutooth naar een Diabetes Management App (van Tempo, Dexcom, Glooko, myDiabby of MySugr) als de gsm zich binnen de 3 meter van de pendop bevindt. 

De preview van de rapporten van de Tempo app toont op dit moment echter geen geïntegreerde boluscalcutalor of automatische analyse van trends.

 

 


GlucoMen Day Pump (Menarini)

Menarini lijkt zijn keuze voor diabetes serieus te nemen. Na de verdeling van de Waveform CGM, wat zij de GlucoMen Day CGM noemen, zullen zij ook de EoPatch pomp van het Koreaanse Eoflow verdelen, onder de naam GlucoMen Day Pump. 

Op de website van Eoflow zien we de melding dat ze in Korea trost zijn dat de eerste bestelling van hun EoFlow pump naar Europa gestuurd is om voorgesteld te worden op het EASD, Menarini zou dit in Europa verdelen vanaf 2022.

Deze pomp werkt op volledig dezelfde manier als de Omnipod, met als verschil dat ze 3.5 dagen meegaat in plaats van 3 dagen, waardoor ze op vaste dagen in de week kan vervangen worden, wat wel makkelijker is om te onthouden voor patiënten. Hij kan bestuurd worden met een controller (hier een "ADM" genaamd in plaats van "PDM" bij Omnipod) en een EOBridge app, ofwel rechtstreeks met de Narsha app. 

Menarini toont op hun poster enkel een gsm met een GlucoMen Day Pump logo. Het is dus niet volledig duidelijk hoe de pompbesturing in Europa zal verlopen. 

De EoPatch pomp kreeg in 5-2021 een CE-label en wordt daarmee de 5de patchpomp in Europa (naast de Omnipod, de Solopomp van Roche, de Medtrumpomp (China), de Terumopomp van Medisafe With (>Japan) en de Pandapomp van SFC Fluidics (USA)).

Het leuke aan Eoflow is dat zij in 2019 reeds een "Breaktrough Device Designation" kregen van de FDA voor de ontwikkeling van hun EoPancreas. Deze patchpomp zou een CGM en algoritme integreren (!). Voor alle duidelijkheid: dit systeem bestaat nog niet, en er is niets meer over terug te vinden op hun website...😥

 

 


⭐ GlucoMen Day Pencap (Menarini)

Menarini toonde op hun standje ook een Glucomen Day Pencap. Dit blijkt de InsulCheck te zijn  die zal verdeeld worden door Menarini.

 

 


Omnipod 5 (Insulet)

Op dit moment is er een prospectieve studie lopende met 111 kinderen en 124 volwassenen op de Omnipod 5 (de hybride closed-loop: Omnipod-Dexcom G6). De resultaten na 3 maanden werden reeds gepubliceerd, en nu werden de resultaten van dezelfde populatie na 12 maanden overlopen. De TIR blijft behouden op 67% voor de kinderen, en 73% voor de volwassenen, en de TBR blijft laag op 1.4% voor de kinderen en 1.1% voor de volwassenen. De gebruikers waren 95% in closed-loop.

Dit ligt eigenlijk in lijn met de verwachtingen, maar het is natuurlijk mooi om dit bevestigd te zien in een prospectieve studie.

 

 


DBLG1 (Diabeloop)

Diabeloop is ondertussen gestart in combinatie met de Insight pomp (Duitsland, Spanje, Italië, Nederland en Zwitserland) en de Kaleidopomp (Frankrijk en Duitsland). De samenwerking met de Danapomp (SOOIL) lijkt niet meer te bestaan. Het algoritme bevindt zich op een aparte controller:

De eerste real-world resultaten van de combinate Insight/Diabeloop/DexcomG6 toonden:

👨‍👨‍👦‍👦Spanje (n=26): TIR van 77% na 1 maand, en 82% na 3 maanden. TBR bleef 1.4%

👨‍👨‍👧‍👧Duitsland (n=998): TIR van 73%, TBR 1% en <54 mg/dl 0.1%. Patiënten waren wel slechts 87% in closed-loop, wat lager is dan bij MiniMed 780G (97% na 1 maand), Control IQ (94% na 1 jaar) en Omnipod 5 (95% na 1 jaar).

Diabeloop is op dit moment aan het werken aan een update van het DLBG1-algoritme, wat de TIR zou doen verhogen met 4à5% tegen volgend jaar. Door in de toekomst ook artificiële intelligentie toe te voegen, hopen ze om de TIR nog met 7à10% te laten stijgen. Ze werken ook aan een mogelijkheid om geen maaltijden meer te moeten ingeven en dat het algoritme rekening zou houden met hormonale effecten (zoals menstruatie) en schommelingen in de insulinegevoeligheid.

 

 


DBL-4pen (Diabeloop)

Diabeloop werkt daarnaast aan een app met het Diabeloop algoritme, die verbonden kan worden aan een slimme insulinepen, een CGM, en YourLoops (hun digitaal platform). Met deze pen hopen ze 80% van de resultaten (die ze nu halen met closed-loop systemen) te behalen voor slechts 30% van de kosten.

 

 

 

Voor alle duidelijkheid: deze nieuwe devices zijn er nog niet, en zelfs al komen ze naar Europa... alles hangt af van de terugbetaling. 

Aan de andere kant hebben we weer een hele hoop mooie beloftes die ons al wat kunnen doen dromen van een makkelijkere glycemieregeling.

 

Groetjes,

 

Update Closed-Loop Systemen Lente 2024

#ATTD2024 updates (EN)

Toegang tot CGM-gegevens op je Smartwatch: een Stapsgewijze Handlei...

 

Lees meer hier
Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Read more here
Subscribe to the newsletter