About Us
Hoe het begon...
Als endocrinoloog was ik heel blij toen het eerste closed-loop systeem (toen de MiniMed 670G) eindelijk beschikbaar werd in België in 2019. Ik keek er al jaren naar uit om dit te kunnen aanbieden aan onze patiënten met (type 1) diabetes omdat de resultaten écht superieur zijn aan elke andere vorm van insulinetoediening.
Onverwachte barrières
Wij hadden op dat moment echter nog geen ervaring met pompen van Medtronic, laat staan met de MiniMed 670G. Dit systeem werd toen voorgesteld als iets zeer moeilijk en ingewikkeld om aan te leren, wat ons team deed twijfelen om ermee te beginnen en/of dit aan te bieden aan onze patiënten. De firma kon daarbij enkel uitleg komen geven nadat we beslist hadden hoeveel pompen we gingen aankopen, en het was heel moeilijk om ons hele team samen te krijgen voor de verschillende 2 uur durende educatie sessies, die ook nog een aantal keer uitgesteld werden door corona. Tenslotte was er sprake om de terugbetaling van closed-loop systemen enkel te voorzien aan centra met ervaring, waardoor wij, net als de meerderheid van de diabetescentra, mogelijk gingen uitgesloten worden.
Zo werd ons team klaargestoomd voor closed-loop therapie
Ik geloofde echter dat er een betere manier moest zijn deze om deze nieuwe technologie aan ons team en aan élk diabetesteam op een snelle en efficiënte manier aan te leren, zodat élke patiënt met diabetes de beste zorg kan krijgen. Zo kreeg ik het idee om er een online cursus over te maken, die tijds- en kostenefficiënt zou zijn. Ik heb hiervoor zelf verschillende keren de gebruiksaanwijzingen gelezen en de pompen en sensoren gedragen, en alles van informatie dat ik kon vinden via elke denkbare betrouwbare bron proberen samenvatten. Ik heb de handelingen gefilmd en leerde video-editen en cursussen maken. Dankzij deze cursussen kreeg ons team vertrouwen in hun kennis, en hebben onze patiënten nu ook iets om op terug te vallen als ze iets vergeten zijn.
Ik heb ondertussen al verschillende online cursussen gemaakt over closed-loop systemen, en met elke versie wordt de inhoud sterker en beter. Ondertussen hebben we ook redelijk wat ervaring kunnen opbouwen met de Minimed 780G, en werd ik door verschillende firma’s en door de Diabetes Liga gevraagd om erover te spreken als expert.
Inleiding

Dr. Inge Van Boxelaer
Stichtster en endocrinoloog met 10 jaar ervaring in het AZ St-Lucas Gent in België, is gespecialiseerd in diabetestechnologie en is voorzitter van de Belgische Vereniging van Endocrino-Diabetologen. Zij staat bekend om haar passie en positieve, dynamische benadering van de zorg.

Dr. Henk-Jan Aanstoot
Een kinderarts-diabetoloog en oprichter van Diabeter, een onafhankelijk behandelcentrum gericht op de behandeling van type 1 diabetes in Nederland, is toegewijd aan het helpen van patiënten met type 1 diabetes en staat bekend om zijn expertise en medelevende benadering van patiëntenzorg.

Dr. Liesbeth Van Huffel
Een enthousiaste endocrinoloog in het OLV Ziekenhuis Aalst in België met een sterke interesse in diabetestechnologie, staat bekend om haar patiëntgerichte perspectief, expertise en passie voor het verbeteren van patiëntenresultaten door middel van technologie.

Prof. Dr. Laurent Crenier
Hoofd van de diabetologiekliniek van het Erasmusziekenhuis in Brussel en voorzitter van de Association Du Diabète, is een gerespecteerd leider op het gebied van diabeteszorg en staat bekend om zijn expertise, inzet voor innovatie en patiëntgerichte benadering van de zorg.
Raad van advies
Prof. Dr. Lutz Heinemann
- CEO of Profil Institut für Stoffwechselforschung GmbH 1999 – 2009
- Partner and Scientific Consultant Profil Institut für Stoffwechselforschung and Profil
Institut for Clinical Research Ltd. since 2009 - Coordinator [email protected], an EU-funded Research Project 2010 - 2015
- Managing Editor of the Journal of Diabetes Science and Technology since August
2011


Melissa Holloway
Omdat ik sinds 1994 met diabetes type 1 leef, ben ik in 2003 in en rond de diabeteszorg gaan werken. Ik communiceer graag over diabetestechnologie, vooral over insulinepomptherapie, CGM en doe-het-zelf kunstmatige pancreassystemen (#wearenotwaiting). Van 2013 tot 2018 hielp ik de Britse belangenorganisatie voor toegang tot diabetestechnologie INPUT (nu onderdeel van JDRF UK) te leiden. Geboren en getogen in Virginia in de VS, woon ik in het centrum van Londen met mijn man en twee jonge kinderen.
Educatie over diabetestechnologie is belangrijk omdat hoe meer mensen met diabetes weten over zelfmanagement, hoe beter we de beschikbare hulpmiddelen en systemen kunnen gebruiken; en hoe meer onze zorgteams weten over wat er beschikbaar is, hoe beter ze ons kunnen ondersteunen.