Over onsㅤ

Hoe het begon...

Als endocrinoloog was ik heel blij toen het eerste closed-loop systeem (toen de MiniMed 670G) eindelijk beschikbaar werd in België in 2019. Ik keek er al jaren naar uit om dit te kunnen aanbieden aan onze patiënten met (type 1) diabetes omdat de resultaten van closed-loop systemen écht superieur zijn aan elke andere vorm van insulinetoediening. 

 

Onverwachte barrières

Wij hadden op dat moment echter nog geen ervaring met pompen van Medtronic, laat staan met de MiniMed 670G. Dit systeem werd toen voorgesteld als iets zeer moeilijk en ingewikkeld om aan te leren, wat ons team deed twijfelen om ermee te beginnen en/of dit aan te bieden aan onze patiënten. De firma kon daarbij enkel uitleg komen geven nadat we beslist hadden hoeveel pompen we gingen aankopen, en het was heel moeilijk om ons hele team samen te krijgen voor de verschillende 2 uur durende educatie sessies, die ook nog een aantal keer uitgesteld werden door corona. 

 

Zo werd ons team klaargestoomd voor closed-loop therapie

Ik geloofde echter dat er een betere manier moest zijn deze om deze nieuwe technologie aan ons team en aan élk diabetesteam op een snelle en efficiënte manier aan te leren, zodat élke patiënt met diabetes de beste zorg kan krijgen. Zo kreeg ik het idee om er een online cursus over te maken, die tijds- en kostenefficiënt zou zijn.

Ik heb hiervoor zelf verschillende keren de gebruiksaanwijzingen gelezen en de pompen en sensoren gedragen, en alles van informatie dat ik kon vinden via elke denkbare betrouwbare bron proberen samenvatten. Ik heb de handelingen gefilmd en leerde video-editen en cursussen maken. Dankzij deze cursussen kreeg ons team vertrouwen in hun kennis, en hebben onze patiënten nu ook iets om op terug te vallen als ze iets vergeten zijn.

Ik heb ondertussen al verschillende online cursussen gemaakt over closed-loop systemen, en met elke versie wordt de inhoud sterker en beter. Ondertussen hebben we ook redelijk wat ervaring kunnen opbouwen met de Minimed 780G, en werd ik door verschillende firma’s en door de Diabetes Liga gevraagd om erover te spreken als expert.

 

Inge Van Boxelaer

Raad van bestuur


 

Dr. Inge Van Boxelaer

Stichtster en endocrinoloog met 10 jaar ervaring in het AZ St-Lucas Gent in België, is gespecialiseerd in diabetestechnologie en is voorzitter van de Belgische Vereniging van Endocrino-Diabetologen. Zij staat bekend om haar passie en positieve, dynamische benadering van de zorg.

Dr. Henk-Jan Aanstoot

Een kinderarts-diabetoloog en oprichter van Diabeter, een onafhankelijk behandelcentrum gericht op de behandeling van type 1 diabetes in Nederland, is toegewijd aan het helpen van patiënten met type 1 diabetes en staat bekend om zijn expertise en medelevende benadering van patiëntenzorg.

Dr. Liesbeth Van Huffel

Een enthousiaste endocrinoloog in het OLV Ziekenhuis Aalst in België met een sterke interesse in diabetestechnologie, staat bekend om haar patiëntgerichte perspectief, expertise en passie voor het verbeteren van patiëntenresultaten door middel van technologie.

Prof. Dr. Laurent Crenier

Hoofd van de diabetologiekliniek van het Erasmusziekenhuis in Brussel en voorzitter van de Association Du Diabète, is een gerespecteerd leider op het gebied van diabeteszorg en staat bekend om zijn expertise, inzet voor innovatie en patiëntgerichte benadering van de zorg.

Raad van advies


 

Prof. Dr. Lutz Heinemann

Prof. Dr. Lutz Heinemann is een gerenommeerd wetenschapper en voormalig CEO van Profil Institut für Stoffwechselforschung GmbH. Momenteel is hij partner en wetenschappelijk adviseur bij Profil Institut für Stoffwechselforschung en Profil Institut for Clinical Research Ltd., en was hij van 2010-2015 coördinator van het door de EU gefinancierde onderzoeksproject AP@home. Daarnaast is hij sinds augustus 2011 Managing Editor van het Journal of Diabetes Science and Technology.

Melissa Holloway

Melissa Holloway is een gepassioneerde “diabetes advocate”. Ze leeft sinds 1994 met type 1 diabetes en werkt sinds 2003 in de diabeteszorg. Ze is gespecialiseerd in communicatie over diabetestechnologie, waaronder insulinepomptherapie, CGM en DIY closed-loop systemen. Van 2013 tot 2018 hielp ze de Britse organisatie voor toegang tot diabetestechnologie, INPUT (nu onderdeel van JDRF UK), te leiden. Ze is geboren in Virginia in de VS, en woont momenteel in het centrum van Londen met haar man en twee jonge kinderen.

Deze website wordt ondersteund door onafhankelijke sponsering van onze partners