Over mij 

 

OMG, we waren er niet bij!

Dat was het gevoel dat ik had toen ik in 2019 hoorde dat de resultaten met de MiniMed 670G, de eerste goedgekeurde artificiële pancreas, zo goed waren. 

Sinds mijn eerste ATTD (Advanced Therapies and Technologies in Diabetes) congres in 2013 had ik zo hard uitgekeken naar de komst van de closed-loop therapie, en nu die er eindelijk was, konden we die niet aanbieden in ons centrum omdat we geen "CGM-centrum" waren. Het voelde alsof we de boot hadden gemist, alsof we een minderwaardig centrum waren met alleen maar verouderde technologie.

Gelukkig bleek al snel dat de nieuwe insulinepompconventie eraan kwam en dat closed-loop therapie ook voor de "gewone insulinepompconventies" beschikbaar zou zijn. De MiniMed 780G (de opvolger van de Minimed 670G) zou daarbij zelfs vanaf 10-2020 te verkrijgen zijn in België. 

Deze keer moesten we mee zijn, ook ònze patiënten met type 1 diabetes hadden recht op deze therapie. Er was echter nog een probleem: ons diabetesteam had totnutoe enkel gewerkt met insulinepompen van Roche (Combo en Insight). Hoe kon ik iedereen opgeleid krijgen om vertrouwen te krijgen in de MiniMed pompen? Door de coronacrisis konden de opleidingen van de firma niet doorgaan, daarbij was het moeilijk om iedereen op hetzelfde moment vrij te stellen en is het niet altijd zo dat 1 opleiding van een namiddag je het vertrouwen geeft om de pomp werkelijk op te starten bij mensen met diabetes. 

Gelukkig kwam er mede door de coronacrisis wat tijd vrij. Die heb ik volop gebruikt om online cursussen te maken over de MiniMed 640G en de MiniMed 670G. Met deze cursussen kon iedereen van ons team op eigen tempo aanleren hoe de pomp werkt, door er zelf eens mee rond te lopen. Het gaf ook een leuke sfeer in het team omdat iedereen, van artsen tot secretaressen, uit hun comfortzone is getreden om de demopompen en sensoren ook werkelijk te dragen, en de vingerprikken te doen die nodig waren om in closed-loop te blijven. Dat doet er mij aan denken dat ik eigenlijk wel een tof team heb :-)

Ondertussen hebben we al verschillende mensen met type 1 diabetes kunnen starten op de MiniMed 780G, en ik moet zeggen: de resultaten zijn spectaculair. Wat leuk om mensen op deze manier te kunnen helpen! De closed-loop systemen lijken echt de nieuwe standard of care te worden, en ze worden alleen maar beter en gebruiksvriendelijker. Hoe meer ik met diabetes technologie bezig ben, hoe enthousiaster ik ervan word!

Ik heb dan ook beslist om nog meer tijd vrij te maken voor deze "hobby" en deze website op te richten. Zo kan ik wat ik gemaakt of geschreven heb, delen met anderen die misschien ook willen bijleren over diabetes technologie. Op dit moment staan er dus online cursussen op, een gratis e-book en een blog over diabetestechnologie. Veel plezier ermee!

 

Groetjes,

Inge